מקומות לטייל במרכז: ים, כרמל ומה שבאמצע
יום טיול במרכז שעובר בין חדרה ועד לכרמל, טיול באזור מרכז הארץ שמתאים לכל מזג אויר. לצלמים שבינינו, המקומות בטיול הזה פוטוגניים במיוחד ואפשר לחזור עם צילומים מרשימים ומיוחדים.
אפשר כמובן לבחור חלקים או להוסיף מקומות כטעמכם. אם בחורף טיולי פריחה הם האפשרות המנצחת, בימים הקיץ החמים אנחנו לרוב נחפש נקודות התרעננות משולבות במסלול. המלצות לטיולים יפים.
פארק נחל חדרה
פארק נחל חדרה, נמצא במפגש של שפך הנחל עם הים התיכון. מצד אחד תחנת הכוח "אורות רבין" מהצד השני פארק מטופח ודיונות חוליות ובאמצע נחל שאותו חוצה גשר מיתרים לבן.
איך נוסד הפארק?
נחל חדרה מנקז את צפון מערב השומרון ואורכו 47 ק"מ. הפארק הוקם ביוזמה ובשיתוף של הקרן הקיימת לישראל וחברת החשמל. עם הקמת תחנת הכוח בשנת 1982, הוחלט להזרים מי ים שנשאבו כדי לקרר את תחנת הכוח, אל תוך נחל חדרה המזוהם.
במקביל, הוקם סכר (בסמוך לכביש 2) שמזרים את המים המזוהמים, המגיעים מחלקו העליון של הנחל אל תוך צינור שחוצה את הנחל. כך שלמעשה התקבל קטע פסטורלי ונקי באורך 1.25 ק"מ של נחל זורם.
מה אפשר לעשות או לראות בפארק נחל חדרה?
אחד המקומות הקרובים לטיולים במרכז, מסלול שמקיף את שתי הגדות עובר בין מדשאות, חורשות אקליפטוסים, פסלים, מזרקה עגולה, מפלים ופינות ישיבה.
הטיילת מתמזגת עם שביל ישראל ואפשר להמשיך במסלול עד למזח ולהמשיך בטיול על חוף הים.
מתחילת החורף, כאשר טמפרטורת המים שנשפכים מתחנת הכוח גבוהה מטמפרטורת מי הים, המעגן מהווה אטרקציה לכרישים שמגיעים ומהווים בתורם אטרקציה למטיילים.
בימים מסוימים אפשר לראות אותם גם מהחוף. לעיתים במקום פועלת תחנת הסברה.
בעונת הנדידה, סביב חודשי נובמבר-מרץ, להקות של קורמורנים מגיעות לכאן מאזור הים השחור.
בחניון הנחל אפשר לראות את יד אבשלום פיינברג, פעיל מחתרת ניל"י.
ממזרח לכביש 2 נמצאת חוות חפציבה ההיסטורית שפעלה בין השנים 1906 – 1929. החווה המשוחזרת נמצאת כיום בבעלותה של חברת חשמל.
בחווה נמצא מרכז ההדרכה הארצי של החברה, מוזיאון ופארק פתוח.
ג'יסר-א-זרקא – הגשר על הכחול
כפר דייגים שלגמרי שווה ביקור גם בזכות הים והחוף וגם האותנטיות הנדירה של הכפר עצמו. כדי להגיע אל הישוב, יש לעבור לכביש 4 במחלף קיסריה, בכיוון צפון ואז להמשיך לפי השילוט.
ההיסטוריה של הכפר בקצרה
- כבר לפני 500 שנה חיה סביב ביצת הכבארה קבוצה שנקראה ג'מוסין (מגדלי הג'מוסים).
- תושבי הכפר סייעו לתושבי זכרון יעקוב בייבוש הביצות ומיגור מחלת המלריה, לכן בשנת 1924, הוצאה להם קרקע חלופית בתוספת לשכר.
- בשנת 1926 נחנך היישוב החדש בו קיבלה כל משפחה כ-30 דונם.
- במלחמת העצמאות לא נפגע היישוב הודות ליחסיו הטובים עם ישובי הסביבה ועזרתם בייבוש הביצה.
- ב- 2017 נחנכה בג'יסר-א-זרקא תחנה של משטרת ישראל.
- ב-2020 שוחזר גשר האבן מעל שפך נחל תנינים. הגשר נבנה במקור בסוף המאה ה-19, לכבוד ביקורו של הקיסר הגרמני וילהלם השני בארץ ישראל.
מה עושים בג'יסר-א-זרקא?
הכפר שסבל במשך שנים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך ומתדמית שלילית ,משנה את פניו והופך לאיטו לפנינת תיירות מיוחדת, קרובה למרכז, ושווה ביקור.
פרויקט הבתים הכחולים – לפני מספר שנים צצו בכפר בתים צבועים בכחול בדרך המקבילה לכביש החוף. תוצאה של יוזמה של האדריכלית ענת כהן הלוי, צבעי נירלט, ומשרד התיירות שמטרתו העלאת המודעות ומשיכת מבקרים.
נמל הדייגים – לשבת על החוף ולהרגיש ביוון. ממשיכים לאורך נחל התנינים עד שמגיעים אל הדייגים שפורקים את הרשתות, נמל הסירות הקטן, המסעדות האוטנטיות והחול הזהוב.
גן לאומי חוף ג'יסר-א-זרקא – תל עתיק וחוף ים בו נמצא נמל הדייגים. אפשר להגיע אליו דרך הכפר או ברגל מ"חוף הקוודוקט" בקיסריה. המסלול הוא חלק מ"שביל ישראל".
עוד בכפר – גסטהאוס "ג'וחא", סיורים מודרכים בכפר ובסביבתו ואנשים שמארחים בביתם.
הפנינה הדיגיטלית – בקצה הדרומי של החוף תמצאו את Beachub, מקום מושבם של הנוודים הדיגיטליים. חלל עבודה מקצועי באוויר הפתוח בוויב שמשלב סטארט-אפ וסיני.
עוד בסביבה – מסלולי טיול והמלצות בעמק חפר
- חלק א' – אוכל שמגיע מהטבע – המלצות למסעדות, מהגינה לצלחת ואלכהול בעמק חפר
- חלק ב' – טבע ובעלי חיים – שמורת נחל אלכסנדר, אגמון חפר, פארק צפרות
- חלק ג' – אטרקציות בעמק חפר – אמנות, סיורים, גלריות והפעלות
עין חוד
אם בא לכם לעשות עיקוף קטן בדרך כדי להרגיש בחו"ל ולראות נוף מדהים, בואו לעין חוד (לא עין הוד, אלא ממשיכים עוד על הכביש.. עד למעלה, למעלה). ממש בקצה הנוף יש גם מסעדות שמגישות אוכל ערבי – לבנוני.
מתכונים עם עשבי תיבול
דלית אל כרמל – לא רק שוק
דלית אל כרמל היא אחד המקומות לטיול בשבת שרובנו אוהבים, במיוחד בגלל השוק הצבעוני והעניין.
לפני שמגיעים לשוק, עוצרים להתלהב ולהצטלם ליד קיר הגרפיטי הגדול ביותר בארץ, עבודתו של האומן דודי שובל.
אורך ציור הגרפיטי הוא מעל מחצי קילומטר והוא נמצא על קיר האצטדיון העירוני.
מה עוד כדאי לשלב בטיול?
להצטרף לסיורים במקלטים לבעלי חיים
הסיורים במקומות הצלה תמיד עדיפים מביקור בפינות חי שבהם החיות כלואות או משמשות לרכיבה או ליטוף יזום.
הביקור שלכם יעזור להציל עוד בעלי חיים, האינטראקציה עם החיות הרבה יותר מהנה גם למבוגרים וגם לילדים. על חלק מהמקלטים – בכתבה