2019 לצאת מהקופסא: שבוע האיור של ת"א-יפו
תערוכות בתל אביב
לכתבה – שבוע האיור 2021
בשבוע האיור שנערך זו הפעם השישית לקחו חלק כ- 80 גלריות, תערוכות ומקומות שונים ברחבי כל תל אביב ויפו. תערוכות בתל אביב התקיימו במסגרת שבוע האיור בהפקה וניהול של עידית שילוח ויובל סער ובשיתוף המחלקה לאומנויות של עיריית תל אביב.
לקחתי חלק בסיור מיוחד שהתמקד בעיקר ביפו ויחד עם עידית ויובל ביקרנו בגלריות ואפילו פגשנו את האומנים והיוצרים שנוכחו בחלק מהמקומות והעשירו את חווית הביקור בהסברים והבנת הרקע והמשמעות שמאחורי תהליך היצירה.
כמעט בלתי אפשרי להספיק להגיע לכל המקומות שלוקחים חלק באירוע, אבל בטוח שגם שאר האתרים והמיצגים מרתקים לא פחות, ואני בהחלט הולכת לבקר גם בשנה הבאה!
לכתבה על אומנות מידברן
סיור אופנה בתל אביב
לפניכם חלק קטן מאוד אך מגוון ומרתק –
1. 100 שנים לבאוהאוס
מקום: הגלריה בבית האדריכל
אוצרות: לימור יוספון ודנה גורדון
בית הספר לעיצוב ואדריכלות "באוהאוס", חוגג 100 שנים להיווסדו. התערוכה מציגה איך העקרונות עליהם הוקם בית הספר, באים לידי ביטוי במרחב הנופי של תל אביב של היום.
תערוכה זו מציגה עבודות של חמישה יוצרים שבחרו לבטא את רעיון הבאוהאוס בעיר הלבנה (תערוכות בתל אביב) באמצעיות מדיה שונה והרחיבו את מושג ה"איור" לממדים שונים כגון צילום, צמחיה, אנימציה, צורות, ואפילו שטיח ארוג.
2. Politically correct
מקום: גלריה פרקש
מציגים: אהרון פרקש, ליאור פלד, שמוליק גרנית
תערוכה חצופה וצבעונית שהאומנים מכנים אותה בקיצור "אישתי לא הייתה מכניסה את זה הביתה", היא בדיוק ההיפך ממה שנחשב בעיני האנשים כ- פוליטיקלי קורקט.
הרעיון מאחורי הקונספט והשם, כפי שהסביר פרקש, הוא שכאומנים ציירים כמעט ולא ניתן להתפרנס מאומנות ולכן יכולים האומנים לעשות דברים שמנוגדים לתקינות הפוליטית, האומן יכול להתעלם מהפוליטיקלי קורקט, אינו חייב לרצות את הקהל אלא להציג את מה שעולה לו בעולם האישי שלו.
3. מוזיאון אילנה גור מארח תערוכה "טוטם וטאבו"
מציגות: נדיה גורנשטיין, ליאור קסם חממה
התערוכה אישית מאוד, ואסוציאטיבית, לחלק מהיצירות יש סיפור עמוק ומרגש שהוא חלק מהעולם הפנימי של היוצרות. לסיפורים והחוויות יש פנים וצדדים בטכניקות שונות, קולאז'ים, פיסול, פוטושוף, גילוף ועוד.
התערוכה מוצגת דווקא במוזיאון אילנה גור בגלל ההתכתבות של החומרים והאופי של התערוכה "טוטם וטאבו" הדומים. פגשנו גם את אילנה גור עצמה שהציגה את החשיבות של החלל שבו מציגים את התערוכה שצריך להיות חלק בלתי נפרד מהחוויה האומנותית ולכן דורש להיות מתאים ומדוייק.
4. The Making of Making
גלרית עומר תירוש
תערוכת מציאות רבודה ואינטראקטיבית. ציורים שנראים רגילים מקבלים זויות שונות ומימד של זמן ומקום חדשים בעזרת שימוש בטכנולוגיה של מציאות רבודה. ארטיוויב- אפליקציה שאפשר להוריד לטלפון או לטאבלט. כשמסתכלים דרכה על ציור, הציור קם לתחיה.
השימוש באפליקציה מאפשר לראות שברים נוספים מעבר לתמונה הדוממת למשל לפרק את העבודה, מאחורי הקלעים, להציג חוויה או דרך העבודה של היצרה.
הקבוצה מציגה את הקונספט בתערוכות בכל העולם.
4. מוזיאון יפו – ארבע תערוכות במקום אחד
מוזיאון יפו לשעבר משמש היום כחלל סטודיו לאומנות מתחלפת וסדנאות אומן שפתוחות לקהל הרחב.
שבוע האיור מארח כאן ארבע תערוכות:
מוסיקה מודפסת – חי על נייר live and printed
דקל חברוני.
פוסטרים, שלטים ופלקטים הקשורים לעולם ההופעות והמוסיקה מהארץ ומהעולם.
יזהר כהן – אינטימיות
איידוליה – גליה חי ושלומי איגר
תערוכה שבה בובות וצלמיות מעבירים מסרים של ערכים חברתיים, תרבותיים ורעיונות מופשטים.
אורית עריף – "שיט, אני לא מאמינה שזה קורה לי"
אורית היא אדריכלית שאספה רעיונות מהעולם החצוי שלה ומעולמם של אנשים נוספים ומציגה "פדיחות" נפוצות בסדרת קומיקסים.
בקרוב סדרת האיורים תצא כספר קומיקס חדש.
5. תערוכה: מציצים
בית הספר למשחק נתיב
מאיירים משתתפים: איילה טל, לי־אור עצמון פרואין, מורן ברק, מורן יוגב, נעם ויינר, שירה נקדימון פולמן
התערוכה מוקדשת לתחום חוץ-פנים, שניתן לפירוש אישי בהבטים שונים ונקודות מבט מהאישי ביותר ועד הגלובלי. מבחינה פיזית וגם הרגשית.
6. התקופה הכחולה – Molet
ה"מולט" הוא בעצם פרויקט חברתי – סביבתי. זהו מקום שאפשר לעבוד בו לבד או כקבוצה. כאן גם מעבירים סדנאות במהלכן יש לומדים ויוצרים רהיטים ממשטחים ועצים ממוחזרים בעיצוב והתאמה אישית.
בפעילות במקום משתתפים בני נוער, קבוצות עובדים, מבוגרים, משפחות, סיוע לפרויקטים חברתיים ובעצם כל קבוצה ומטרה.
תערוכה: התקופה הכחולה
אוצרות: יולי פרץ קלצ׳י ועינב ויסמן
התערוכה מציגה עבודות שנעשו בהשראת "התקופה הכחולה" של פיקסו. מוצגות כאן עבודות של בוגרים צעירים של לימודי אומנות שהכינו אותן במיוחד לכבוד שבוע האיור.
מציגים בתערוכה: אולה גופשטיין, אלה נאמן, אלונה מילגרם, אלין מור, בן בואנו, בן ויסמן, בר זוטרא, גל שריר, דן אזולאי, דניאלה שוחמן, יובל האקר, יובל סלינגר, יולי פרץ קלצ׳י, לי זכאי, ליאור חיזגילוב, נמרוד ספיר, נעה גילהר, סוניה קורשנבוים, סרגי איסקוב, סשה זילברמן, עינב ויסמן, עמיר גלברד, קרן כץ, תמר טל-אל
7. אגם הבירבורים, גלריה "סמילה"
אוצרים: אלה נאמן וסשה זילברמן
מציגים: אלה נאמן, אניל רינת, בן בואנו, דניאלה שוחמן, מרינה מייקלר, נעה כ״ץ, סשה זילברמן, עומר הופמן, עידו הירשברג, אריאל פז
אומנים שונים מציגים איורים ב"קו" או פורמט משותף שכוללים הרבה דמויות מגוונות בשחור לבן שמברברות בינן ולעצמן.
8. תערוכת תשרפנא = נעים להכיר, בערבית
מקום: בית הבאר
אוצרות: טל מרגלית, ענת שלו
להרעיונות שראינו כוללים קולג'ים מגזירי עיתונים של פאתן ג'יריס שעובדת גם כיועצת ארגונית ועובדת סוציאלית ולמדה איור.
עלא חליאל הציג ציור קיר גדול משולב עם מובייל שלקוח מספר ילדים.
המייצגים בתערוכה נועדו לענות על הצורך של כותבי ספרי ילדים בערבית באיורים לספרים שיציגו את החיים בישראל. בתערוכה רואים ציורים או יצגים של שישה מאיירים ישראלים של ספרי ילדים בערבית. שמענו הסבר איך נהיים מאיירים ואיך להפוך את הרעיונות והתכנים לאיורים מקוריים.
כתיבה וצילום – מאיה ראם