טיולי עמק חפר חלק א' - מקומות לטייל במרכז
קיימות, תיירות טבע ואדם
יום טיול ארוך ומרוכז בין אתרים שונים שמתחבאים ממש מתחת לאף בעמק חפר, חשף כל כך הרבה מקומות מרתקים שממש היה צורך לחלק אותם לפי תחומי עניין.
לפניכם המלצות לטיול ליום אחד או לכמה ימים נפרדים:
עמק חפר חלק א' – אוכלים ושותים, ויש גם מתכונים!
- מזון וקיימות : seakura – הצצה באצה, מזון אורגני מהטבע – משק הלברכט
- איפה אוכלים מן הטבע : גינת אוכל – משק הלברכט, מסעדת אלמגרו – קיבוץ גבעת חיים
- איפה שותים אלכוהול : מבשלת בירה אלכסנדר, יקב אלכסנדר
עמק חפר חלק ב' – שמורות טבע במרכז
- שמורות טבע ומקומות לטייל: שמורת נחל אלכסנדר-הצב הרך, אגמון חפר – פארק צפרות
עמק חפר חלק ג' – עוד אטרקציות במרכז ובעמק
- אטרקציות ופעילויות: טל העברי – מורת דרך, טיולי אופניים, גלרית זוזו ,מוזיאון האופניים, סדנת ציור בטבע, מוזאון משמראשונים
חשוב להדגיש שזה רק "קצה הקרחון" ובתוך תחומי העמק, בטווח נסיעה קצרצרה מתל אביב או חיפה אפשר להגיע לעוד אתרים מפתיעים רבים, אז צאו מהקופסא וגלו אותם!
עמק חפר, איפה זה בכלל?
עֵמֶק חֵפֶר הוא הריאה הירוקה של מישור החוף, הוא נמצא לאורך הים התיכון, בחלקו הצפוני של אזור השרון, בין הערים חדרה בצפון ונתניה וכפר יונה בדרום.
יישובי עמק חפר משתייכים למועצה האזורית עמק חפר. עד שנת 1927 נקרא האזור שהיה מוכה ביצות וקדחת
ואדי חווארת, על שם שבט בדואי שישב במקום.
בשנת 1927 רכש יהושע חנקין את אדמות העמק עבור הקק"ל. לאחר מאבק משפטי ארוך ותשלום פיצויים לאריסים הבדווים שישבו באזור הוחל במפעל ההתיישבות היהודי בעמק.
לפניכם האתרים, כאמור יש עוד הרבה מקומות לטיול וזהו רק חלק קטן ממה שאפשר לעשות כאן :
Seakura – חווה אקולוגית לגידול אצות ים למאכל
האם האצה תשנה את העולם?
חברת סיקורה מפתחת טכנולוגיה חדשנית לחקלאות ימית בת קיימא, ואולי זה המפתח לחקלאות העתיד שתאכיל את בני האדם המתרבים ותעזור להגביל את הרס הטבע היבשתי והזיהום הימי.
חקלאות ימית על היבשה אפשרית בכל מקום, אפילו במדבר. הגידול היבשתי שומר על צמחיה ודגים מפני ניצול יתר.
בחווה מגדלים בעיקר שני סוגי אצות:
האצה הירוקה – אצת האלווה, היא מכילה מינרלים חשובים, ברזל, סידן, סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, חלבון וויטמינים יותר מכל ירק או פרי אחר. הטעם שלה משתלב נהדר עם מתכונים רבים.
האצה האדומה – אצת גרצילריה, משמשת להעשרת טעמן וצבען של מנות רבות. בנוסף משמשת כחלופה צמחית לג'לטין.
מן האצות מייצרים סוגי מזון רבים, תוספי תזונה, מוצרי קוסמטיקה ועוד, את כולם תוכלו לרכוש בחנות של מרכז המבקרים או להזמין ברשת און-ליין.
האצות שמגדלים בחווה, בניגוד לאצות ודגי ים פתוח, הן אורגניות ונקיות מארסן ושאר מזהמים.
בנוסף אפשר לגדל דגים אוכלי אצות, וגם דגים טורפים וכולם יהיו אורגניים, בריאים וללא פגיעה בים ומזהמים.
במרכז המבקרים של חוות סיקורה תכירו את סיפורו של הים התיכון, שרשרת המזון שלו, טכנולוגית גידול האצה שמכפילה את הנפח שלה מידי 3 ימים ותוכלו לטעום ולקנות מוצרים מבוססי אצות.
מתכון סלט אספרגוס וחסת-ים (אצה ירוקה)
מוצרים:
12 אספרגוס גדולים
10 גרם חסת-ים
2 כפות חומץ אורז
2 כפות שמן זית
מעט מלח ים
4 כפות שמנת סויה
הכנה:
1. שוטפים היטב את חסת-הים, משרים במים כ-2 דקות
2. סוחטים ממי ההשריה ומתבלים בחומץ ובשמן זית
3. מבשלים את האספרגוס במים כ-6 דקות. מוציאים מהמים הרותחים וטובלים במים קרים לעצירת הבישול. מייבשים.
4. עוטפים את האספרגוס בחסות-ים, מתבלים במעט מלח ים ומגישים עם שמנת סויה.
מתכון פסטה פסטו עם אצת האלווה
חומרים לרוטב:
2\1 חבילת אצות (70 גרם)
1 שן שום
25 גרם צנוברים
100 מ"ל שמן זית
מלח, פלפל שחור לפי הטעם
חומרים לפסטה פסטו:
חבילת פסטה מסולסלת
גרדת מיץ לימון מחצי לימון
2\1 חבילת אצות (70 גרם)
שמן זית
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
הכנת הפסטו:
1. כותשים או מרסקים בבלנד את השום, האצות, הצנוברים עד לקבלת מרקם משחתי.
2. מוסיפים שמן זית, מלח ופלפל שחור וממשיכים לכתוש הכל ביחד.
הכנת הפסטה:
1. מבשלים את הפסטה לפי הוראות, במי מלח, עד למצב "אל דנטה".
2. מסננים ומוסיפים מעט שמן זית.
3. מטגנים קלות את הפסטה עם שמן הזית ומוסיפים את רוטב הפסטו.
4. מוסיפים גרידת מיץ לימון ומיץ לימון, ואת שארית האצות.
5. מערבבים ומגישים.
חוות סיקורה – מכמורת. לסיורים וביקורים: 5921*
משק האלברכט – גינת אוכל וגידול עצמי
מסעדה, בית קפה, מקום לבלות ולחוות
משק האלברכט הוא לא עוד מסעדה או בית קפה. הוא גם לא משתלה. זהו יקום שלם שבו היצע כמעט אינסופי של פעיליות והפתעות. אז מה כן תוכלו לעשות כאן:
- לראות את האוכל שלכם גדל. סיור מודרך בין ערוגות הירק, הפרי והתבלינים. איך מגדלים אוכל אורגני בר-קיימה ללא כימיקלים, חסכוני במים, שימוש בדשנים ודוחי מזיקים טבעיים, מיחזור, גידול הידרופוני ועוד.
- ארוחות טעימות להפליא ומגוונות להדהים שמגיעות ישר מהגינה לצלחת ללא תחנות ביניים באחסון, ניילונים, אריזות והובלה.
- תרנגולות ותרנגולי הודו שחיים בתנאי חופש (במתחם מוגבל), כבשים ועיזים שחיים בתא משפחתי ונותנים ביצים וחלב.
- סיור מודרך בכוורת הדבורים בלב הפרדס
- משתלת סקולנטים וקקטוסים ענקית ומגוונת
סדנאות והפעלות למבוגרים:
- סדנאות בישול בהנחית שף, סדנת שיקים ומזונות על, סדנת רקיחת בשמים, קליעת סלים, הרצאות על בודהיזם, גידול ירקות בסביבה עירונית ואורח חיים טבעי ובריא.
סדנאות והפעלות לילדים:
- סדנאות יצירה מחמרים טבעיים, בישולי שדה, סיור מודרך בפינת החי, האכלת בעלי החיים ועוד
*לגבי סדנאות והפעלות יש לבדוק מראש.
ואם כל זה נשמע מעייף, תוכלו לעצור ולנוח באחת הפינות הירוקת שמפוזרות בשטח על ערסל מפנק.
מתכון סלט בריאות ירוק בוויניגרט הדרים
חומרים לסלט:
עלים ירוקים מכמה שיותר סוגים: חסה ערבית, חסה אייסברג, עלי קייל, עלי אורגולה (רוקט)..
חופן שקדים קלויים קצוצים גס
חופן קלוי קלוי קצוץ
חופן חמוציות
חומרים לרוטב:
רבע כוס שמן זית
רבע כוס שמן תירס
רבע כוס חומץ בן יין לבן
2 כפות שמן שומשום
2 כפות דבש
רבע כוס מיץ תפוחים
חופן כוסברה ונענע קצוצים
הכנה:
1. קוצצים את כל העלים ושמים בקערה
2. שמים את כל המרכיבים בבלנדר עד שמתקבל רוטב הומוגני
3. שופכים את הרוטב על הסלט ומגישים מיד
4. את הרוטב המוכן אפשר לשמור במקרר עד שבוע
משק הלברכט – מושב ביתן אהרון. לתיאום: 09-7731489
מסעדת אלמגרו – קיבוץ גבעת חיים
עמק חפר שופע מסעדות ובתי קפה. מסעדת אלמגרו היא שילוב בין השניים, קפה-מסעדה באווירה משפחתית שבה אפשר למצוא מגוון של מנות לכל טעם, גם בשרים וגם לצמחונים יהיה מבחר ומגוון.
בית הקפה כל כך פופולרי שבתקופה האחרונה כשהיה בקשיי קורונה כמו עסקים רבים, האחים וורבוף פתחו פרויקט הדסטארט לרכישת שוברים לארוחות עתידיות שזוכה להמון תמיכה וכבר צבר מעל 75%.
אלמגרו, מסעדה ובית קפה: קיבוץ גבעת חיים איחוד, טל: 04-862-8268
בירה אלכסנדר – מרכז מבקרים
מבשלת בירה ישראלית שפועלת כבר מעל עשור, עברה למקומה החדש והמורחב באזור תעשיה עמק חפר.
בסיור במבשלה למדנו שהבירה מבוססת על 4 מרכיבים שבלעדיהם אין בירה: לתת (גרעין דגן מונבט), שמרים, כשות ומים.
במבשלת אלכסנדר מקפידים על חומרי גלם איכותיים בלבד, למשל הלתת מיובא מגרמניה והשעורה מגיעה מעוטף עזה, בין היתר כדי לתמוך בחקלאות המקומית.
הכל מיוצר בתהליכים טבעיים, ללא תוספת כימיקלים, חומרים משמרים או תוספות מלאכותיות. הבירה עוברת מספר שלבים וחיות ומגיעה למתקן הבקבוק לאחר 4-6 שבועות צלולה באופן טבעי, לא מפוסטרת ולא מסוננת.
מרכז המבקרים נמצא ברח' צבי נחל 13, אזור תעשיה עמק חפר, לתיאום ביקורים וסיורים: 074-7034094
יקב אלכסנדר – מושב בית יצחק
שמו של היקב נבחר על שם אלכסנדר, אביו של יורם מקים היקב, שהיה יינן מומחה בעצמו. הידע המקצועי של אלכסנדר האב תרם להצלחת היקב בתחילת דרכו, למרות שהוא עצמו לא זכה לטעום מהיין. היינות זכו במדליות בתחרויות שונות בעולם.
היקב עצמו מוקף בכרמים ועצי פקאן ונותן הרגשה של אירופה, גם היינות משובחים ומלווים בפלטות גבינות והסברים.
במהלך הסיור עוברים בין השלבים השונים בייצור היין החל מהענבים ועד לחדר החביות שבהן היין מתיישן. החביות יובאו לכאן במיוחד מצרפת או מארצות הברית.
אפשר לעשות כאן אירועים, טעימות, סיורים, ארוחות ועוד.
יקב אלכסנדר, מרכז מבקרים בבית יצחק. טלפון לתאום ביקור או אירוע 072-3929717
כללי:
שעות פתיחה ומחירים בכל האתרים עשויים להשתנות, לכן כאשר אתם מתכננים מסלול לטיול במרכז, מומלץ ליצור קשר או לבדוק באתר של כל מקום מראש.
תודות
כל הטוב הזה התאפשר במהלך יום אחד מאורגן ומטוקטק אחד רק בזכות חברי הנהלת איגוד כתבי הבלוגים בישראל:
דן בירן - יו"ר האיגוד, סוזי בר – ס. יו"ר האיגוד, רוני אביב – שעל התקשורת והמדיה, גלית קידר -מנהלת קשרי חוץ וקהילה וטל לביא – מנהלת האירועים של האיגוד על תיאום הסיור.
תודה מיוחדת כל מי שאירחו והדריכו והציגו לאורך הדרך, וגם כמובן לחברי המשלחת הבלוגריות והבלוגרים.