מטיילים בארץ ישראל, הזמנה להכיר מקומות מיוחדים בגליל
מקומות לטייל בצפון – בין גליל עליון לגליל התחתון
כשאנחנו שומעים את הביטוי "טיול בצפון הארץ", רובנו מיד חושבים על נחלים, הרים, מערות, נעליים גבוהות והליכה בשטח. בין המוכרים בטיולי הטבע הם למשל נחל כזיב, נחל בצת או נחל עמוד.
האמת, שבצפון יש הרבה נקודות עניין מיוחדות שאפשר להגיע אליהן גם בסנדלים או בנעליים נוחות, וליהנות בלי לסחוב בקבוקי מים ואוהל.
מקומות לטיול שמתאימים לכל עונה ומומלצים בחום:
- פארק הסלעים בכיסרא – סומיע: שמורת הר סנה
- פארק המחצבה ופארק הגליל בכרמיאל
- גלריה טל בכפר ורדים
- הגלריה של רחל, כפר ורדים
- מבשלת בירה מלכה, אזור התעשיה תפן, יחיעם
- מהי בירה? מילון מונחים של תעשית הבירות
אם אתם מבקרים (או גרים) בכרמיאל, כפר ורדים, מעלות, נהריה או כל מקום בין הגליל העליון לגליל התחתון, רוצים רעיון לטיול בשבת או בימי השבוע, תוכלו לבלות כמה ימים של חוויות ולהכיר מקומות חדשים.
נופים וטבע בגליל
פארק הסלעים בכיסרא – סומיע: שמורת הר סנה
הכפר כיסרא הוא כפר דרוזי, שנמצא על המקטע 8655, שמתפצל מכביש מס' 854 המחבר את כרמיאל עם העיר מעלות – תרשיחא ואזור התעשייה תפן.
החניה והכניסה לפארק נמצאות ליד שכונת החיילים המשוחררים של הישוב. פארק הסלעים מהווה את אחת האטרקציות הגיאולוגיות המעניינות בגליל.
בפארק תמצאו מצבורי סלעים מוערמים בצורות שונות ומשונות המתנשאות בין צמחיית חורש ים תיכוני ויוצרות פסלים טבעיים דמיוניים.
שביל הליכה מעגלי שאורכו כקילומטר ורבע (כולל כ-400 מ' הליכה חזרה לחניון על הכביש) עובר בחורש המוצל ומשלב תצפיות נוף מרהיבות.
שביל ההליכה מתחיל ליד עמוד עץ נמוך ועליו סימון שבילים שחור ושלט "שבילי הקטלב והיערון" ברחבת החניה. המשיכו עם סימון השבילים השחור, טיילו בנחת ונסו לזהות אילו בעלי חיים, פטריות, עמודים, חלליות או צורות אחרות מפוסלות בסלע.
פארק המחצבה ופארק הגליל בכרמיאל
פארק המחצבה ופארק הגליל, שניהם חלק ממתחם עצום של כ- 100 דונם של נוף ירוק ומיוחד שהוקם סביב מחצבת שיש ישנה בלב העיר כרמיאל.
בין שבילי ההליכה תוכלו ליהנות מבריכות מים עם צמחים ומפלים, פינות ישיבה, פיסול אינטראקטיבי מגוון, אמפיתאטרון ומצפה, תצפיות נוף ופארק ורדים המכיל כ- 1000 מיני ורדים ממקומות שונים בעולם. סה"כ נשתלו כאן כ- 3,000 עצים מתוך סה"כ 30,000 צמחים שונים.
על גבעה סמוכה נמצא האתר "חירבת זגג" ובו גת ועוד שרידים מהתקופה הביזנטית.
גלריות אמנות בכפר ורדים
גלריה טל
הגלריה מארחת תערוכות מתחלפות של אמנים ישראלים ומפיקה תערוכות מקור.
גלריה טל משמשת כמקום מפגש לאירועי אמנות, הרצאות אמנים על אמנות, ומשמשת כמוקד ידע, מפגש ושיח בין אמנים ויוצרים מכל המגזרים.
לפני שמגיעים מומלץ ליצור קשר או לבדוק באתר הגלריה מהן התערוכות המוצגות כעת.
פתוח: שבת וחג בין השעות 14:00- 11:00.
ימי שלישי בין השעות 19:00- 17:00 ובתאום טלפוני 7542699- 054
תערוכת "טבע שביר"
משבר האקלים קרוב אלינו מתמיד ותוצאותיו משפיעים על כל אחד. האם האמנות יכולה לעורר מודעות?
התערוכה היא פרי יצירה וחקר בעקבות זכיית גלריה "טל" בפרויקט סביבה וקיימות ביוזמת המשרד להגנת הסביבה ומועצה מקומית כפר ורדים.
התערוכה "טבע שביר" מוצגת בגלריה טל, כפר ורדים עד 1.1.2022
עוד על מקומות לטיול שניצלו בזכות שמירה על הטבע, בכתבה.
הגלריה של רחל, כפר ורדים
הציירת רחל פלס מקבלת את הקבוצות שבאות לבקר בביתה הפרטי ברחוב חרמון בכפר ורדים עם כיבוד מסורתי תוצרת בית, תה, קפה וסיפור חיים מרתק.
סיפור החיים המדהים של רחל שהתחיל כילדה חסרת השכלה אומנותית פורמלית, עובר בין מפגש אקראי ששינה את חייה בכור הגרעיני בדימונה, התגלות מפתיעה של כישרון אומנותי נדיר, וממשיך בחקר שורשים מעמיק של יהדות תימן אותו עשתה רחל לקראת תערוכת יחיד שהוזמנה להציג במוזיאון ארץ ישראל.
את הסיפורים והיצירות של רחל אסור לפספס, הן עוטפות את כל הבית ומתחלקות לנושאים, תחומים ותקופות.
בימים אלו רחל מסיימת פרויקט חדש בהשראת המערה הצבעונית בסין, שלטקס הפתיחה שלה, יוזמנו נציגי השגרירות הסינית ומכובדי ישראל.
הביקור בגליה מתאים לקבוצות בתיאום מראש 077-9976426
בממלכת הבירה הישראלית
סיור במבשלת בירה מלכה, אזור תעשיה תפן
הסיפור של בירה מלכה הגלילית התחיל דווקא בתל אביב, כאשר אסף לביא, שהיה עד אז בעלים של שני פאבים בעיר, עזב את העיר הגדולה לטובת ישוב קהילתי בגליל והתחיל לבשל בירה בחצר ביתו.
בתוך שנתיים, ב-2008, הבירה כבר נמכרה והוגשה בברים במרכז הארץ והמבשלה גדלה ועברה לקיבוץ יחיעם.
לאט, לאט, הביקוש הלך וגדל, והמבשלה הגדולה והמודרנית נפתחה בשנת 2018 בשיתוף עם חברת הכרם באזור התעשיה תפן.
כיום בירה מלכה היא מבשלת הבוטיק הגדולה בישראל. כשמה כן היא: צברית, שובבה, מעצימה, ישראלית, מלכותית.
איפה יש מקומות לטייל, להכיר ולשתות בירה:
סיורים במבשלת הבירה בתפן – בסיור תכירו את חומרי הגלם, תהליכי הייצור, תוכלו להריח ולטעום את הבירות האיכותיות ולשמוע את סיפור המבשלה וסודותיה.
* הסיור מתקיים לקבוצות של מינימום 10 מבקרים, בתיאום מראש. אפשר לשלב עם הסיור ארוחת צהריים בסלון.
סלון המלכה – הסלון הוא מרכז האירוח, בר ומסעדה שמשקיף על אולם הייצור. מכאן יוצא הסיור, כמו כן, סלון המלכה פועל כפאב מקומי בסופי שבוע.
חצר המלכה – המבשלה שפעלה ביחיעם נסגרה, והמקום הפך למרפסת וחצר פסטורלית אל מול נוף גלילי ירוק על רקע מבצר יחיעם. בסופי השבוע החצר נפתחת לקהל הרחב עם כיבוד לצד הבירה.
* הסלון וחצר המלכה – עקב מגבלות הקורונה מומלץ לוודא זמני פתיחה מראש.
סודות הבירה – מילון מונחים
מיכל גרוסמן, מנהלת מרכז המבקרים של מבשלת בירה מלכה, שיתפה אותנו בחלק מסודות המקצוע.
– כדי שמשקה יוכל להיקרא בירה הוא צריך להכיר לפחות 4 מרכיבים חיוניים. היחס ואיכות המרכיבים הם שקובעים את עיקר הטעם, ריח וצבע המשקה שמיוצר בתהליך שנקרא בישול (ולכן המקום בו מייצרים בירה נקרא מבשלה).
מה חייב להיות בבירה, כדי שהיא תוכל לקרוא לעצמה בירה?
מים – איכות המים היא מרכיב חשוב מאוד בטעם והאופי הסופי של המשקה. לכן בבירה מלכה, אנחנו לא סומכים על איכות המים שמגיעים אלינו מהברז, אלא משתמשים במים מזוקקים, אליהם מוסיפים את המינרלים והמרכיבים האחרים שיש במים איכותיים.
לתת Malt – הלתת הוא דגן שעבר הנבטה, ייבוש וקליעה. לרוב הדגנים בתעשית הבירה הם שיעורה, חיטה ושיבולת שועל. בהתאם לדרגת הקליעה אנו מקבלים טעם וצבע שונים של הבירה. ככל שהקליעה ממשוכת יותר, הלתת נהיה יותר שרוף והבירה מקבלת צבע כהה וטעם מריר דמוי קפה. כדי להגיע לטעם המדויק הרבה פעמים משלבים סוגי דגנים שונים ברמות קליעה משתנות.
קשות Hops – זהו צמח ממשפחת הקנאביס (אך ללא המרכיב הנרקוטי). לקשות יש מספר תפקידים חשובים: זהו חומר משמר טבעי, והוא מקנה לבירה את המרירות והארומה הייחודיים.
שמרים Yeast – שמרים הם פטריות חד תאיות שמפרקות את הסוכרים לשם ייצור אנרגיה וכתוצר לוואי גם פחמן דו חמצני ואלכוהול. בייצור בירה משתמשים בשמרי בירה מיוחדים לכך.
כל הבירות בעולם נחלקות לבירות אייל ובירות לאגר
בהתאם לכך, יש משפחת שמרי בירה לאגר ומשפחת שמרי בירה אייל.
בירה לאגר Lager Beer – שמרי בירה לאגר תוססים בחלקו התחתון של מיכל התסיסה בטמפרטורות נמוכות של 4-15 מעלות צלסיוס. מכלי התסיסה של בירה לאגר צריכים להיות מקוררים ומשך התסיסה שלה ממושך יחסית כאשר הבירה היא בהירה וקלילה.
בירה אייל Ale Beer – שמרי בירה אייל נמצאים בחלקו העליון של המיכל, הם מעדיפים טמפרטורות גבוהות יחסית של 15-24 מעלות. אלו בירות עם גוף יותר מלא, עשיר וחזק. כל בירות מלכה הן בירות מסוג אייל.